• Home
  • Blog
  • Doelstellingen bepalen is SMART!

Doelstellingen bepalen is SMART!

5 dec2014 0

We kunnen er niet meer onderuit, je kan een organisatie niet meer runnen zonder vooraf performante doelstellingen te bepalen wat betreft de organisatie in zijn geheel, de afzonderlijke processen, de afdelingen als voor de medewerkers. Als je dit op een doordachte manier doet, dan kan je de organisatie gemotiveerd houden en bijsturen in de juiste richting.

De juiste doelstellingen bepalen

De belangrijkste en meteen ook de moeilijkste opdracht is uitzoeken wat de juiste doelstellingen zijn. Er zijn natuurlijk de evidente objectieven zoals groei en winst, uitgedrukt in euro’s, maar daar ben je in de dagelijkse praktijk op de vloer doorgaans weinig mee.

Eén van de manieren om de juiste doelstellingen te bepalen is het zoeken naar de juiste output van je processen. Vervolgens zoek je naar risico’s op deze output (meestal het niet behalen ervan) en plaats je daar meetbare cijfers op.

Een voorbeeld:

De gewenste output van een inkoopproces kan je bijvoorbeeld omschrijven als: ‘de juiste grondstoffen op het juiste tijdstip, op de juiste plaats en in het juiste aantal’.

Een mogelijke doelstelling kan dus worden gebaseerd op het risico van niet op tijd leveren. Of meetbaar vertaald: ‘het aantal stockbreuken’.

Opvolgen van de doelstellingen

Als we ervan uitgaan dat doelstellingen worden geformuleerd om organisaties te runnen en bij te sturen, dan moeten we op een eenvoudige maar degelijke manier rapporteren en tijdig analyseren. Voorzie dus een duidelijk proces voor de rapportering en de communicatie. En last but not least: wees eerlijk met jezelf en kom in actie als je doelstellingen niet worden gehaald!

Categorie: Smart

Vond je dit artikel interessant?

Vul je e-mailadres in en krijg mijn artikels in je mailbox.

Deel dit artikel met je collega’s

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Categorieën

Recente artikelen